Houtmankade 20-24 *

Houtmankade 20-24 *, Peter Wilhelm Janssen, 14 september 1895

De eerste steen gelegd
door
den Heer P.W. Janssen.
Directeur der Deli Maatsch.y
den 14 Sept: 1895

Datum van steenlegging

14 september 1895

Steenlegger(s)

Peter Wilhelm Janssen

Achtergrond steenlegger(s)

Peter Wilhelm Janssen (Wangerooge (Duits waddeneiland) 8 juli 1821- Amsterdam 4 november 1903) was een ondernemer. Aanvankelijk was hij werkzaam in de graanhandel met de Oostzeelanden, waarmee hij een groot vermogen had verdiend. In 1867 kwam hij echter in contact met Jacob Nienhuys, een tabaksplanter op Java. Janssen en Nienhuys besloten een tabaksplantage op te zetten op Deli, Noord-Sumatra. De vruchtbare grond van Deli bracht goede tabaksoogsten voort.
Peter Wilhelm Janssen was hiermee een van de oprichters van de Deli Maatschappij. Het hoofdkantoor werd in Medan gevestigd. Nienhuys beheerde de plantages in Deli, terwijl Janssen de verkoop van de tabak vanuit Amsterdam verzorgde. Janssen heeft zelf nooit Nederlands Indië bezocht.
Al was Janssen zeer vermogend geworden door zijn handelsactiviteiten, hij was ook een filantroop. Hij vond dat zijn geld ook aan anderen ten goede moest komen. Hij steunde veel goede doelen en richtte ook sociale organisaties op, zoals de Bouwonderneming Jordaan NV.

Op het Bellamyplein staat een sokkel met een borstbeeld van P.W. Janssen.


Pand

Op het adres Houtmankade20-24 in de Zeeheldenbuurt zijn in 1895 tabakspakhuizen gebouwd voor de Deli-Maatschappij: ‘Laboean', 'Bindjeij' en 'Medan’ .
De architect was W. Hamer. In de jaren 1898-1900 werden kwamen daar nog de pakhuizen 'Deli', 'Langkat'en 'Serdang' bij, in de Nova Zemblastraat 4-6.