Karperweg 27

Karperweg 27, Pieter de Zeeuw, 3 juli 1961

eerste steen
gelegd door
Pieter de Zeeuw
3 juli 1961

Datum van steenlegging

3 juli 1961

Steenlegger(s)

Pieter de Zeeuw

Pand

Het pand op nr 27 is in gebruik als toegang tot de garages van de erachter gelegen Karperstraat 8-10.
Relatie tussen steenlegger en pand

Van Pieter de Zeeuw zijn ons geen gegevens bekend. Zijn relatie met het garagepand is onbekend.

Schinkelbuurt, Karperweg

De Schinkelbuurt is ontstaan rond 1900, de jaren waarin de groeiende stad haar grenzen steeds meer naar buiten schoof. De Karperweg is pas na 1917 aangelegd; de zuidelijke bebouwing stemt uit de jaren 1950-1960. De panden op de kop van de weg, bij de Amstelveenseweg, zijn ouder: op Karperweg 5 ligt het gebouw van de Vereenigde Doopsgezinde Gemeente, bouwjaar 1928. Het woonblok tussen de Amstelveenseweg, Stadionkade, Karperstraat en Karperweg stamt uit de jaren 1930. In de tussentijd hebben zich enige veranderingen in bebouwing en huisnummering voorgedaan.

De Karperweg maakt deel uit van een driehoekig bedrijventerreintje (Karperweg, Karperstraat, Stadionkade), onderdeel van de taartpuntvormige Schinkelbuurt (Amstelveenseweg, Stadiongracht, Schinkelkade). Dit bedrijventerreintje, een zogenaamd rafelrandje van de stad, met pandjes met verschillende functies en bouwhoogtes, zal veranderen in (deels) een woonwijk (Ontwerpbestemmingsplan ‘Bedrijventerrein Karperweg-Zuid’ (2013)).
Op het adres Karperweg 19-23 zat tot in de jaren 70 het garage-/autoverkoopbedrijf Riva, of wel ‘Bedrijfswagen Service van garagebedrijf RIVA’ (Reparatie Inrichting voor Automobielen). De oudbouw van Riva is inmiddels vervangen door nieuwbouw: de nummers 19-25 zijn nu in gebruik als de garages en het hoofdkantoor van Ambulance Amsterdam. Deze dienst is in januari 2012 ontstaan uit een samengaan van VZA (Verenigd Ziekenvervoer Amsterdam) en de ambulancedienst en meldkamer ambulancezorg van de GGD Amsterdam.
Het ernaast gelegen pand is nummer 27, de entree tot de parkeergarage voor de schuin erachter gelegen panden Karperstraat 8-10. Op dit adres zat tot 2004 Drukkerij Moore Paragon NV; nu zit er een reclamebureau.

Steen

De gedenksteen zit in de linker buitenwand van de garage Karperstraat 8-10.

Bronnen