Korte Koningsstraat 2

Korte Koningsstraat 2, Jacob Felix van Cleef, 7 maart 1928

Eerste steen gelegd door
Jacob Felix van Cleef
oud 6 jaar
op 7 maart 1928

Datum van steenlegging

7 maart 1928

Steenlegger(s)

Jacob Felix van Cleef

Achtergrond steenlegger(s)

Jacob Felix (Jaap) van Cleef (Amsterdam 5 maart 1922-aldaar 4 mei 1988) was de zoon van Samuel van Cleef (Amsterdam 1890-Auschwitz 1942) en Elisabeth (Betsy) Bosman (Amsterdam 1890-Auschwitz 1942). Vader Samuel was een kaashandelaar en eigenaar van twee kaaspakhuizen (voor kosjere kaas) in Amsterdam; een daarvan, 'De Sperwer' lag aan de Kromboomsloot 33, hoek Korte Koningsstraat 2. Jacob was de oprichter en directeur van mode-importbedrijf J.F. van Cleef BV.Steen

Dit winkelpand met woonhuizen uit 1928 ligt hoek Korte Koningsstraat 2/Kromboomsloot 33. Op Kromboomsloot 33 lag het pakhuis van Samuel van Cleef. Deze nabijheid was waarschijnlijk de reden dat de kleine Jacob de eerste steen van de nieuwbouw mocht leggen. De gedenksteen zit aan de zijde Kromboomsloot.

Kaaspakhuis ‘De Sperwer’, van Samuel van Cleef

Voor de oorlog was Samuel van Cleef de eigenaar van onder meer twee kaaspakhuizen in Amsterdam. Een daarvan, ‘De Sperwer’, lag aan de Kromboomssloot 33, vlak naast het hoekpand Korte Koningsstraat 2. Tijdens de oorlog werden de pakhuizen door malversaties van een niet-joodse zakenrelatie van Samuel, tevens noodgedwongen zijn zaakwaarnemer, leeggeroofd. Samuel en Betsy overleefden de oorlog niet. Jacob wist onder te duiken met hulp van een studentenverzetsgroep in het Nieuwe Suyckerhofje, Prinsengracht 385-393. Na de oorlog dreigden de pakhuizen definitief onttrokken te worden aan het bezit van Jacob Felix, erfgenaam van Samuel. Dit laatste werd uiteindelijk voorkomen.
Op de site www.joodsamsterdam.nl wordt dit tragische verhaal uitgebreid beschreven (lemma: Jacob Felix van Cleef).

Opm: Voor de link Nieuwe Suyckerhofje, Karperweg 5, zie alinea Studentenverzet