Marnixstraat 402

Marnixstraat 402, Joop en Janine van den Ende, 23 september 2009

Eerste steen gelegd door
Joop en Janine
Van den Ende
23 september 2009

Datum van steenlegging

23 september 2009

Steenlegger(s)

Joop en Janine van den Ende

Achtergrond steenlegger(s)

Het was de wens van theaterproducent Joop en Janine van den Ende, oprichters van de VandenEnde Foundation (2001), een eigen cultuurhuis te realiseren. De Foundation is een particulier cultuurfonds dat onder meer als doelstelling heeft het stimuleren en ondersteunen van jonge talenten op het gebied van theater, musical, film, muziek en dans. Op 28 november 2010 opende hun DeLaMar Theater de deuren. Hiermee kreeg de Foundation van Van den Ende een eigen plek om zijn doelstellingen te verwezenlijken: 'Een cultuurhuis waarin het aanbod van kwalitatief en aantrekkelijk theater samenvalt met het stimuleren van talent en cultureel ondernemerschap.' (Bron: https://delamar.nl/over-ons/ VandenEnde Foundation).


Pand

DelaMar theater.


Marnixstraat 400-206, van Theater De la Mar naar DeLaMar Theater

In 1947 verhuurde de gemeente Amsterdam aan de Amsterdamse architect Piet Grossouw de voormalige Spieghelschool, Marnixstraat 404. Grossouw, eigenaar van bouwbedrijf Grossouw N.V. was de echtgenoot van de actrice Josephine Johanna (Fien) de la Mar. Fien stamde uit een artiestenfamilie; haar vader was de acteur en regisseur Napoleon (Nap) de la Mar (1878-1930). Het theater dat Grossouw aan de Marnixstraat vestigde, Theater De La Mar, werd vernoemd naar (schoon)vader Nap. Naast het theater, op de nummers 400-402, stonden sinds 1947 twee bioscopen: op 402 Bellevue Cinerama, en op 400 bioscoop Calypso (gezien naar het Leidseplein toe).
Op 31 juli 1947 opende het Theater de la Mar de deuren. Een paar jaar later stopte men wegens tegenvallende resultaten.  Maar in december 1952 volgde een heropening, met een nieuwe naam: Nieuwe De la Mar theater. In 1987 ontstond uit het theater en de naastgelegen bioscoop Bellevue een nieuw complex: Bellevue/Nieuwe de la Mar. Succesvolle en minder succesvolle producties wisselden elkaar af, maar grote artiesten waren er kind aan huis, met name Wim Sonneveld, Wim Kan en Freek de Jonge. Vanaf 1 januari 2006 ging het theater dicht. Op 31 december 2005 speelde Freek de Jonge de eenmalige en laatste voorstelling in het oude gebouw: ‘Freek doet de deur dicht’.
Na een ingrijpende verbouwing opende koningin Beatrix op 28 november 2010 het nieuwe complex dat twee zalen had gekregen en een nieuwe naam: DeLaMar-theater.

‘Bellevue alle zalen!’

Vanaf 1938 werd deze kreet gebruikt om aan te geven dat er een kolossaal feest plaats zou vinden.  We keren terug in de tijd. Vanaf 1840 stond aan Leidsekade 90, achter de Marnixstraat het oorspronkelijke gebouw Bellevue. Na een ingrijpende verbouwing in 1938 werd dit culturele verenigingsgebouw een groot amusementscentrum, met vijf zalen die uitliepen op de Marnixstraat. Soms werden in alle vijf zalen feesten en evenementen gehouden (‘Bellevue in alle zalen’). In 1947 werd aan de Marnixstraat het Theater de la Mar opgericht (zie hierboven). Twee Bellevue-zalen aan de Marnixstraat werden ingericht als bioscoop: Calypso en Bellevue/Cinerama (op hun plaats staat nu sinds 2010 aan de Marnixtraat het DeLaMar Theater).

In 1965 werden de toneelzalen aan de Leidsekade veranderd in televisiestudios voor de Nederlandse Televisie Stichting (later NOS). In 1997 werd het gebouw wederom ingrijpend verbouwd. Toen op 1 januari 2006 theater Nieuwe de la Mar haar deuren sloot, ging Theater Bellevue zelfstandig verder.