Middenweg 79 *

Middenweg 79 *, R. J. Buttstedt, 22 juni 1906

Gedenksteen gelegd
door
R.J. Buttstedt oud 14. j:
19 22/6 06

Datum van steenlegging

22 juni 1906

Steenlegger(s)

R. J. Buttstedt

Achtergrond steenlegger(s)

Richard Johann Buttstedt (Watergraafsmeer/Amsterdam 1891-aldaar 1960) was de zoon van Friedrich Hermann ( Grossjena Pruissen 1852-1938) en Maria Wilhelmina Kater (Zaandam 1859-1937). Zowel vader als zoon waren bloemist (op de gezinskaart van Friedrich Hermann: 'winkelier in bloemen'). De winkel aan de Middenweg nr 79 droeg de naam 'Fr.H. Buttstedt/Kweekerijen en Bloemenmagazijn 'Flora'', later 'Bloemenzaak Flora'. Het gezin woonde boven de zaak, op nr 79a. Op een achter de Middenweg gelegen binnenterrein lag de kwekerij met broeikassen. Op dit terreintje staat nu een sportschool met parkeerplaatsen. Na de dood van Friedrich Hermann in 1933 betrok zoon Richard Johann met zijn gezin het huis aan de Middenweg.
Richard Johann overleed in februari 1960 als gevolg van een verkeersongeluk. Over deze gebeurtenis meldde zijn kleinzoon ons dat zijn grootvader in 1960 was overleden ten gevolge van een aanrijding met zijn fiets en tramlijn 9. Richard Buttstedt was met een grafkrans op weg naar de Oosterbegraafplaats, zijn laatste klus voor zijn pensioen.


Pand

Op de hoek Middenweg/Linnaeushof heeft lange tijd de bloemen- en plantenzaak 'Flora' van vader en zoon Buttstedt gezeten. Enkele oudere buurtbewoners herinneren zich deze zaak nog goed. Op de verhalensite 'Geheugen van Oost' vertellen zij over de winkel. Met name de bijdrage van 10 september 2012 geeft een aantal interessante afbeeldingen van onder meer het interieur van de winkel. We zien ook het gezin Buttstedt staan, keurig gekleed, onder het wervende uithangbord van Bloemisterij Flora.
Momenteel zit er in het pand een horecazaak.


Steen

De gedenksteen zit tussen twee ramen van de benedenverdieping in het rechterpand van dit dubbele woon-winkelhuis.

Bronnen

https://geheugenvanoost.amsterdam.

Informatie van dhr F. Buttstedt (kleinzoon).