Spui 23-27

Spui 23-27, Olga Maria Sillem, 16 augustus 1893

De eerste steen gelegd
16 augustus 1893
door
Olga Maria Sillem
oud 15 jaren.

Datum van steenlegging

16 augustus 1893

Steenlegger(s)

Olga Maria Sillem

Achtergrond steenlegger(s)

Olga Maria, geboren op 24 december 1877 te Amsterdam, was een dochter van Jean (Johann) Gottlieb Sillem (Amsterdam 1837-Amsterdam 1896) en jonkvrouw Judith Catharina Henriƫtte Hoeunfft (Genua 1841-Amsterdam 1920). Het echtpaar had twaalf kinderen, waarvan vier jong gestorven zijn. Olga trouwde op 23 maart 1899 te Amsterdam met Hendrik Willem van Marle.
De familie Sillem was een bankiersfamilie, oorspronkelijk afkomstig uit Duitsland.
Johann Sillem was bankier. Samen met zijn broer hield hij zich tevens intensief bezig met verschillende charitatieve instellingen en activiteiten. Hij was onder meer president-ouderling van de Evangelisch-Lutherse gemeente van Amsterdam.


Pand

Dit grote winkelpand met kantoren, ontworpen door architect Evert Breman, ligt op de hoek van het Spui en de Handboogstraat. De eerste gebruiker van het pand was kunsthandel Van Wisselingh & Co, die daar tot 1911 zat.
De Evangelisch-Lutherse gemeente was de eigenaar van het pand; achter de winkel bevonden zich ruimten die door de gemeente gebruikt werden.

Relatie tussen steenlegger en pand

Als dochter van Johann Gottlieb Sillem, president-ouderling en voorzitter van de Evangelisch-Lutherse gemeente van Amsterdam (eigenaar van het pand), mocht Olga Maria de eerste steen leggen.